Citite

Martie în 17 cărți

Atunci când ai mai multe lucruri de făcut, sfârșești prin a face mai mult decât ți-ai propus. 🙂 Așa se face că am reușit să citesc mai mult în martie decât în ianuarie sau februarie, am bifat multe din cărțile pe care le aveam pe lista de priorități și am intrat chiar și în câteva „zone” în care nu mă aventurasem de ceva vreme.

Iată, deci, lecturile lunii martie, în ordinea preferințelor:

 1. Leonardo da Vinci de Walter Isaacson (v-am mai spus, e copleșitoare prin anvergura detaliilor pe care le oferă despre viața și opera lui Leonardo, prin viziunea iluminată asupra uneia dintre cele mai fascinante minți ale umanității. Nu trebuie ratată. Apare la Publica în vara aceasta.)
 2. Dulcea poveste a tristului elefant de Diana Adamek (Humanitas, 2017) (o poveste pentru oameni mari care dovedește că scriitorii români pot ieși din cercul vicios al veșnicelor obsesii legate de sex, minorități, agresivitate etc și intra în ordinul universal al povestitorilor dăruiți.)
 3. Dacă într-o noapte de iarnă un călător de Italo Calvino (Art, 2015) (o carte care mă aștepta de ceva vreme și care m-a surprins prin structura inedită, prin jocul pe care îl propune cititorului. Un experiment postmodernist care m-a ținut în priză până la ultima pagină.)IMG_9160 (1)
 4. Fata de laborator. O poveste despre plante, știință și dragoste de Hope Jahren (Publica, 2017) (o carte despre trăirea intensă a pasiunilor, despre sacrificii, despre curaj, despre oameni cărora nu le este frică să fie ceea ce au visat încă din copilărie.)
 5. Călătorii prin Europa de Bill Bryson (Polirom, 2017) (îmi venise dorul de ducă și mă uitasem de multe ori la cartea asta, mă aștepta și ea de ceva vreme. Nu mi-am imaginat că o să râd cu lacrimi citind-o.)
 6. Lebedele de pe Fifth Avenue de Melanie Benjamin (Humanitas, 2018) (despre Truman Capote, despre New York și viciile unei societăți sufocate de măști. Crudă, amară, incomodă.)
 7. Mrs. Hemingway de Naomi Wood (Picador, 2014) (pentru că o aveam în bibliotecă de ceva vreme și nu am putut să o mai las din mână după ce am citit primele pagini. Hemingay și cele 4 neveste ale sale. Despre iubire și iluzia iubirii, despre greșeli, despre un mare scriitor și alegerile sale impulsive.)
 8. Hemingway in Love: His Own Story de A.E. Hotchner (o mică bijuteri pe care am descoperit-o la Antic Ex Libris Exact după ce am terminat Mrs. Hemingway. Așa că am decis să îi dau și lui Hemnigway ocazia să își explice lipsa de caracter, derapajele, trădările și iubirile.)
 9. A Moveable Feast de Ernest Hemingway (Arrow Books, 2009) (pentru că mi-am adus aminte de el, de încercările mele de a traduce din povestirile lui…)
 10. Casa de la Marginea Nopții de Catherine Banner (Humanitas, 2018) (o poveste frumoasă și remarcabil de bine scrisă având în vedere vârsta încă fragedă a autoarei)
 11. Războiul care mi-a salvat viața de Kimberly Brubaker Bradley (Arthur, 2016) (o carte pentru copii, citită la recomandarea Ioanei, ca să pot vorbi cu ea despre poveste și personaje. O surpriză foarte plăcută, dovada că putem vorbi foarte serios cu copiii despre subiecte grele, despre abandon și război, despre suferință și despre empatie.)
 12. Trezirea leilor de Ayelet Gundar-Goshen (Nemira, 2018) (o poveste neașteptată și o scriitoare versatilă, de reținut)
 13. Eileen de Ottessa Moshfegh (Litera, 2017) (cartea pentru Clubul de carte Litera, o scriitură apăsătoare, dar excelent orchestrată)
 14. Tăierea fecioarelor de Tatiana Niculescu (Humanitas, 2017) (o încercare notabilă de a scrie despre un subiect complet străin culturii și obiceiurilor noastre)
 15. Arșița de Jane Harper (Trei, 2017) (cartea pentru clubul Nordic Noir, o poveste polițistă bine scrisă, un detectiv uman și convingător)
 16. Cum să oprești timpul de Matt Haig (Nemira, 2018) (o idee interesantă cu o punere în scenă decentă, aștept ecranizarea cu Benedict Cumberbatch :-))
 17. Forma apei de Guillermo del Toro și Daniel Kraus (Polirom, 2018) (traducerea minunată a Veronicăi Niculescu, o poveste despre monștrii mai mult sau mai puțin vizibili, despre eșecul umanului și despre frica de „celălalt”. Nu m-a convins.)

Am mai citit în luna martie, dar nu am apucat încă să le termin:

 1. Geniul păsărilor de Jennifer Ackerman (Publica, 2018)
 2. Sapiens de Yuval Noah Harari (Polirom, 2017)

 

 

2 gânduri despre „Martie în 17 cărți

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s