Citite

2018 – anul lecturilor magice

La finalul lui 2018 am numărat 179 de cărți citite (177 cuantificate cu ajutorul Goodreads, 56787 pagini, și 2 care nu apar acolo). Cu aproximativ 15 cărți pe lună, mi-am întrecut de departe toate recordurile anterioare (115 cărți în 2017, 88 în 2016 și 39 în 2015). În 2018 am citit cu aproximativ 17000 pagini mai mult decât în 2017, martie 2018 fiind luna cu cele mai multe pagini (6435), mai multe cu aproape 200 față de cea mai bună lună din 2017.

Știu, cantitatea e mai puțin relevantă, calitatea actului lecturii ar trebui să fie prioritară. Și despre ea vreau, de fapt, să scriu aici.

Cum e să citești 15 cărți pe lună? Ce am aflat sau mi-am confirmat despre mine în 2018 citind atât de mult?

Printre altele, am descoperit că:

 1. Pot aborda cititul cu ajutorul unor obiective clare fără a-mi răpi din bucuria pe care mi-o aduce. Dacă îmi propun să termin cele 200 de pagini până mâine, depinde într-o măsură foarte mare de mine să îmi organizez timpul pentru a face acest lucru. Bucuria finalizării unei cărți este și mai mare cu cât ea are loc în timpul pe care i l-am alocat.
 2. Vor fi întotdeauna cărți pe care îmi voi permite să le las deoparte și să revin la ele, cărți pe care nu îmi voi propune să le termin, fie pentru că nu sunt potrivite cu starea de spirit dintr-o anumită perioadă, fie pentru că am nevoie de mai mult timp pentru a le face loc în mine. În general, folosesc această abordare când este vorba de jurnale (am lăsat intenționat neterminat jurnalul lui Cărtărescu, Un om care scrie; nu e genul de carte pe care să o incluzi între jaloane bine delimitate, nici măcar de timp).
 3. Nu toate cărțile merită citite cu aceeași atenție. În 2018 am început să folosesc tehnici de „speed reading” și am descoperit că pot parcurge cu ușurință o carte de 240 de pagini în 2 ore, atâta timp cât vorbim despre cărți polițiște și/sau care conțin mai mult dialog decât descrieri, punând accentul mai mult pe acțiune decât pe tehnică literară.
 4. Cititul este, pentru mine, mai mult decât o modalitate de a-mi petrece timpul liber. În 2018, cititul a fost, de foarte multe ori, terapie. Am trecut mai lin prin momente foarte grele, răspântii care altădată m-ar fi dezechilibrat, concentrându-mă pe citit. Costă mult mai puțin decât un terapeut 🙂 și, cel puțin în ceea ce mă privește, câștigul este aproape imposibil de cuantificat.
 5. Citesc din varii motive: ca să uit, ca să îmi aduc aminte, ca să învăț, ca să pot participa la discuții cu sens la cluburile de carte la care merg, ca să mă amuz, ca să-mi descopăr și să-mi depășesc limite, ca să caut modele sau curaj, ca să devin cea mai bună variantă a mea.
 6. În 2018 am redescoperit poezia, volumul care mi s-a așezat cel mai bine în suflet fiind Ana Blandiana – Variațiuni pe o temă dată.
 7. Fac pasiuni pentru anumite cărți sau subiecte și, atunci când aud persoane vorbind mai puțin entuziast despre ele, sunt cel puțin uimită, dacă nu chiar afectată. 🙂
 8. Câteodată, racordarea la realitate, după un maraton de lectură, este dificilă. Rămân adesea cu gândul la cele citite, la personaje, la tehnici narative sau idei. Trăiesc în lumi paralele.
 9. Au fost finaluri de lună în 2018 când am simțit o formă de epuizare pe care nu am mai cunoscut-o până acum. Seamănă cu genul de oboseală de la finalul unei alergări de 10 km, dar vine la pachet cu o descărcare similară de adrenalină.
 10. Sunt ceea ce citesc este, de multe ori, afirmația care îmi descrie zilele… și nopțile.

Despre ce am fost în 2018 pot vorbi, probabil, cel mai bine cărțile pe care le-am notat cu 5 stele:

 1. Viață după viață – Kate Atkinson
 2. Scara lui Iakov – Ludmila Ulițkaia
 3. Dialoguri secrete, Cum se roagă scriitorii și personajele lor – Ioana Pârvulescu
 4. Memoriile lui Hadrian – Marguerite Yourcenar
 5. Variațiuni pe o temă dată – Ana Blandiana
 6. O formă de viață necunoscută – Andreea Răsuceanu
 7. Mai este oare acesta un om? – Primo Levi
 8. Grădina de sticlă – Tatiana Țîbuleac
 9. Bărbatul care aduce fericirea – Cătălin Dorian Florescu
 10. Cartea vieților mele – Aleksandar Haemon
 11. Dulcea poveste a tristului elefant – Diana Adamek
 12. Zuleiha deschide ochii – Guzel Iahina
 13. Leonardo Da Vinci – Walter Isaacson (cartea de luat pe o insulă pustie)
 14. Despre tiranie, 20 de lecții ale secolului XX – Timothy Snyder
 15. Doctor Zhivago – Boris Pasternak
 16. Acasă. Pe drum – Elena Stancu și Cosmin Bumbuț

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s