Citite

Beryl Markham și zborul ei în jurul soarelui

Am cumpărat Zbor în jurul soarelui de Paula McLain (Humanitas, 2016) pentru că citisem, cu ceva timp în urmă, The Paris Wife și rămăsese în mine senzația de carte bună, de bucurie a descoperirii unei scriitoare cu mintea limpede și cu atenție la toate umbrele și luminile personajelor (reale) despre care scrie.

Povestea vieții lui Beryl Markham, cea care a realizat primul zbor solo peste Atlantic, în 1936, mi-a confirmat că amintirile mele sunt cât se poate de îndreptățite. Ca atare, recomand cartea nu în primul rând pentru subiect (deși nici el nu este deloc de lepădat), ci mai cu seamă ca exemplu de cum se poate scrie ficțiune istorică, amestecând inspirat detaliul autentic cu speculație de calitate și talent narativ.

„Nu poți fugi de nici o parte din tine și e mai bine că nu poți. Mă gândesc uneori că doar provocările ne călesc și ne schimbă – o pistă de un kilometru și jumătate și opt sute de litri de combustibil. Escadrile negre de nori făcându-și loc cu forța din toate colțurile cerului și lumina scăzând cu fiecare minut care trece. Nu se poate să fac asta și să rămân neschimbată”.

Povestea lui Beryl este, așa cum anunță și acest început care aproape nu îți dă răgazul să respiri, una despre schimbare, despre căutarea ei cu orice preț și sub orice formă. Mai este, evident, și despre curaj. Câte femei credeți că deveneau antrenoare de cai de curse la începutul secolului 20? Câte femei vă imaginați că obțineau brevetul de pilot și se avântau într-o traversare a Atlanticului (în anul de grație 1936), o încercare în care au eșuat bărbați teoretic mai bine pregătiți să facă față provocărilor fizice și psihice pe care le presupunea un astfel de zbor?

Doritorii ar putea găsi cu ușurință în povestea copilăriei și adolescenței ei o explicație psihologică pentru cât de diferită a fost Beryl de restul femeilor din perioada în care a trăit. Dar, pe undeva, un astfel de demers mai degrabă steril ar anula farmecul poveștii, pentru că, mai importantă decât motivele pentru care ea face alegeri greșite sau bune, este viața în sine, cu amestecul ei de tensiune, durere, abandon, dragoste (de toate felurile), pasiune (pentru cai și zbor), furie, teamă, rușine… și multe alte trăiri care se lasă descoperite în citirea cărții.

13516267_1802861719933869_126201031408113617_nFilmul narațiunii (căci Paula McLain scrie cinematografic) dezvăluie o ființă fascinantă care a forțat definițiile standard ale feminității, ale locului femeii în societate dar și pe cele ale meseriilor „specifice” sexului slab și limitelor setate de o societate în care cele care își asumau un drum diferit (ca, de exemplu, baroneasa Karen Blixen, autoarea cărții Din inima Africii, prezență importantă în carte) erau subiectul predilect al bârfelor mondene și aveau nevoie de cantități enorme de voință, caracter și, în egală măsură, de putere financiară pentru a se menține pe linia de plutire.

„Un lucru nou e bun, chiar dacă se va dovedi a fi dureros.” este una din replicile leitmotiv ale cărții și în jurul acestei idei gravitează toată viața lui Beryl, căci fiecare din fațetele existenței sale, încă din copilăria mică, este marcată de un amestec amar de frumusețe și durere.

„Fără-ndoială că Beryl era o femeie complicată – o enigmă, o libertină, o nonconformistă. Un sfinx.” spune scriitoarea în notele de la finalul cărții, subliniind și faptul că, în pofida distanței pe care a pus-o mereu între ea și ceilalți, Beryl i-a fost autoarei cu atât mai apropiată și că a reușit astfel să-i înțeleagă cele mai grele decizii.

Probabil că din această rezonanță emoțională vin tușele autentice ale portretului lui Beryl, cum ar fi, de pildă, revelațiile despre frică și trăirea prin și dincolo de ea:

„(…) Dar ție nu ți-a fost niciodată frică de nimic, nu-i așa?

– Ba da, mi-a fost, am spus surprinsă de propria emoție. Am fost îngrozită… doar că n-am lăsat niciodată asta să mă oprească.”

Sunt sigură că personajul central din cartea Zbor în jurul soarelui diferă de cea care a fost Beryl Markham, dar cred că tocmai conștientizarea acestor diferențe face povestea cu atât mai memorabilă pentru cititor.

Citește câteva fragmente din carte aici.

Save

Save

Save

Save

Un gând despre „Beryl Markham și zborul ei în jurul soarelui

  1. mi-a placut foarte mult aceasta carte, mi-a mers la suflet si am admirat-o pe Beryl din tot sufletul! a fost o femeie puternica, a suferit si a iubit , si-a trait viata cu intensitate si a fost o inovatoare! cel mai important e ca si-a invins fricile si a facut putine compromisuri!

Lasă un comentariu