Recomandări

Cărțile anului 2015

La final de 2015, Goodreads m-a informat că am citit 39 cărți, adică 15.005 pagini. 🙂 Cea mai scurtă a avut 104 pagini (Pygmalion de G. B. Shaw), în vreme ce cea mai lungă a avut 1072 pagini (Voyager de Diana Gabaldon). Cea mai populară dintre cărțile pe care le-am citit anul trecut a fost (deloc surprinzător) Harry Potter și piatra filosofală, iar cea mai puțin cunoscută a fost cea care m-a făcut să plâng cum nu mai plânsesem de foarte mult timp citind o carte: Vladimir Streinu, tatăl meu de Ileana Iordache Streinu.

Mă uit la cărțile pe care le-am citit așa cum mă uit la fotografii, așa cum citesc însemnări mai vechi din jurnal sau derulez în minte filmele celor mai revelatorii momente ale anilor (prin) care trec. Așa că e firesc să încerc să le așez într-o ordine a relevanței pentru mine.

Trăiesc așa cum citesc, citesc așa cum trăiesc, astfel încât topul de mai jos nu e făcut pe criterii de valoare literară, ci mai degrabă de (părtinitor de) intensă valoare emoțională.

Primul loc:

Solenoid de Mircea Cărtărescu

Pentru că fără Cărtărescu nu îmi pot imagina literatura, pentru că e fără egal în măiestria limbii, în forța imaginației, pentru că așteptam cartea aceasta de mult timp și, deși mi-a măcinat cele 8 nopți în care am încercat să adorm după ce citeam din ea, mi s-a întipărit în memoria literară și mă recheamă adesea de pe raftul pe care am așezat-o.IMG_3104

Locul 2:

Sticletele de Donna Tartt

Pentru forța poveștii, pentru previzibilul amestecat cu neașteptat și pentru combinația inedită de întuneric și lumină, pentru că mi-a reamintit cât de importante sunt poveștile… cele bine scrise.

Locul 3:

Fotograful curții regale de Simona Antonescu

Pentru că am visat să scriu o carte pornind de la fotografii vechi și punând în cuvinte poveștile din spatele instantaneelor. Pentru că e scrisă cu precizie și grație, pentru că prin ea învie o lume, pentru că nu se uită.

Locul 4:

Lupta mea – Cartea întâi, moartea unui tată de Karl Ove Knausgaard

Pentru că mi-a adus aminte ce înseamnă să încerci să reclădești o relație cu părintele care ți-a marcat în mod critic existența, pentru că transpiră viață prin detalii aparent nesemnificative, pentru că, în spatele cuvintelor, îl auzi pe scriitor respirând.

Locul cinci:

Cum încărunțește o blondă de Adriana Bittel

Pentru că nu strică niciodată să îmi aduc aminte ce înseamnă să scrii bine, cum trebuie să dai la o parte nesemnificativul și pateticul ca să rămâi cu… realitatea.

Locul șase:

Press Pass de Marius Constantinescu

Pentru că mi-a revelat o lume absolut necunoscută, vieți trăite în și prin muzică, personalități admirabile, demne de emulat.

Locul șapte:

picture-069Vladimir Streinu, tatăl meu de Ileana Iordache Streinu

Pentru că Doamna Iordache, lângă care am locuit mai bine de 5 ani, mi-a adus aminte, prin această carte, de lucrurile cu adevărat importante, de importanța memoriei active, de viața trăită cu demnitate și cu forță.

Locul 8:

Și eu am trăit în comunism – antologie coordonată de Ioana Pârvulescu

Pentru că am râs, am zâmbit amar și m-am cutremurat citind-o. E atât de mult din copilăria mea în ea, încât aproape mă sperie… un motiv în plus să o pun pe lista cărților de referință pentru mine.

Locul 9:

O istorie secretă a țării vampirilor – Cartea pricoliciului de Adina Popescu

Pentru că mi-a împlinit o dorință, aceea de a citi literatură fantasy scrisă bine în limba română. Pentru că derulează semnificații dincolo de planul imediat al poveștii, pentru (a)duce cu ea o promisiune.

Locul 10:

Laur de Evgheni Vodolazkin

Pentru că nu e despre o religie, ci despre om. Pentru că pătrunzi în ea ca într-o pădure și trebuie să fii mereu atent la înțelesul „semnelor” pe lângă care ai trecut.

3 gânduri despre „Cărțile anului 2015

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s